Conform comunicatului oficial, ”Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 04.08.2018, în jurul orei 11:24 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă la Aerodromul Frătăuți din județul Suceava. În eveniment au fost implicate două aeronave de mici dimensiuni de tip Skybolt, care efectuau un zbor de antrenament.

După decolarea de pe Aerodromul Frătăuți, imediat după desprindere, din motive încă necunoscute, aeronavele s-au acroșat și s-au prăbușit la o distanță de aproximativ 300 de metri de capătul pistei.

Ca urmare a acestui accident, un pilot a murit, iar celălalt pilot necesită îngrijiri medicale. Nu există alte victime.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat activitățile de investigație privind siguranța pentru a determina cauzele și împrejurările producerii acestui accident de aviație civilă.”

Pilotul care și-a pierdut viața era absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” și fost instructor la Aeroclubul României și Școala Superioară de Aviație Civilă, cu o experiență uriașă acumulată în domeniu.

Al doilea pilot implicat în coliziunea aeriană, ce necesită în acest moment îngrijiri medicale, are la rândul său foarte multă exeperiență, ca fost pilot de vânătoare în Forțele Aeriene Române, pilot de linie la compania Carpatair, și este deasemenea absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu”.

Accidentul aviatic s-a produs în timpul antrenamentului pentru airshow-ul programat să aibă loc la Suceava. Evenimentul „Suceava Air Show 2018”, care urma să se desfășoare sâmbătă după-amiază pe Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” din Suceava, a fost anulat, în urma accidentului aviatic. La airshow ar fi trebuit să evolueze și Hawks of Romania, Iacării Acrobaţi, pilotul lituanian Jurgis Kairys, piloţii Asociaţiei Bucovina Fly Club, elicopterul Ka-26, precum și cele două avioane biplane de înaltă acrobaţie Skybolt distruse în accident.

Într-o înregistrare video se poate observa cum în momentul efectuării elementului de acrobație aeriană de tip ”zbor în oglindă”, avionul aflat în zbor pe spate se rotește spre stânga în jurul axei longitudinale, aripa sa lovind aripa dreaptă a avionului aflat sub el. Pilotul acestuia din urmă încearcă să evite coliziunea printr-un viraj rapid către dreapta, dar cele două aeronave rămân ”agățate” una de alta din cauza coliziunii, pierzând ulterior rapid înalțime și lovind solul, impactul fiind extrem de puternic.

Avionul biplan de acrobație Skybolt este de fabricație americană și face parte din categoria ”homebuilt”. A fost proiectat de către profesorul Lamar Steen în cadrul unui proiect de inginerie la liceu, prototipul zburând în Octombrie 1970. Avionul a devenit foarte popular printre constructorii amatori, peste 400 de exemplare fiind construite din planurile vândute în peste 29 de țări.

Comitetul de organizare al spectacolului „Suceava Air Show 2018” a decis, în unanimitate, anularea mitingului aviatic, iar în schimbul său va avea loc o expoziție și se va ține un moment de reculegere pentru Cornel Marinescu, a spus, sâmbătă, vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță.

„S-a anulat (show-ul aviatic), va fi o expoziție cu aeronavele la sol, va fi un moment de reculegere pentru ziua de doliu, așa am stabilit cu toții și am întrebat și șefii piloților care sunt veniți de la Aeroclub. Am fost de comun acord, în unanimitate, să renunțăm la acest miting pentru că s-ar putea să mai fie și alte minuni în cazul în care un pilot mai tânăr, mai neexperimentat sau poate experimentat, să se gândească la ce a fost azi dimineață la Frătăuți. Va fi doar o expoziție la sol a aeronavelor care sunt la aeroport”, a spus Gheorghe Niță.

Potrivit acestuia, pe fiecare avion va fi pus portretul celui care a murit, cu însemne de doliu, și se va ține și un moment de reculegere. Niță a mai declarat că piloții sunt foarte afectați de cele întâmplate, fiind de acord în unanimitate cu anularea mitingului.

Legat de pilotul care a supraviețuit, medicii au declarat faptul că “pacientul este în stare extrem de critică. A fost resuscitat volemic, resuscitat respirator, cu multiple leziuni la nivelul capului, membrelor, toracelui şi abdomenului. În momentul de faţă, se află în curs de evaluare şi stabilizare. În funcţie de rezultatul analizei complexe, se va decide dacă se va efectua intervenţia chirurgicală. Prognosticul este extrem de rezervat din cauza severităţii lezionale şi complicaţiilor posibile”.

Lasă un comentariu folosind contul tău de Facebook