Douăzeci de persoane și-au pierdut viața după ce un avion de tip Junkers Ju-52 s-a prăbușit în Alpii Elvețieni – la doar câteva ore după ce o altă familie cu patru membri a fost omorâtă atunci când avionul lor a căzut într-o pădure elvețiană. Avionul de epocă cu motoare cu elice – din perioada celui de-al doilea război mondial – s-a prăbușit pe muntele Piz Segnas, deasupra stațiunii elvețiene din Flims.

Toți pasagerii de la bordul avionului au fost uciși în accident, au confirmat autoritățile. Anterior, sâmbătă, un avion sa prăbușit în zona de trecere a muntelui Rengg, ucigând doi părinți și copiii lor.

Avionul Junkers Ju-52 s-a izbit de sol pe muntele Piz Segnas în zona stațiunii turistice Flims din Alpii Elvețieni, lovind versantul de vest al muntelui, aflat la aproximativ 2.540 de metri deasupra nivelului mării.

Zona montană respectivă din sud-estul Elveției este populară cu turiști și schiori și include și un ghețar.

Poliția elvețiană a declarat că au stabilit că toți cei 20 de oameni aflați la bordul avionului, inclusiv cei trei membri ai echipajului, au murit. Unsprezece bărbați și nouă femei au fost uciși în groaznica tragedie.

Cele mai multe dintre victime – cu vârste cuprinse între 42 și 84 de ani – au fost elvețieni, dar printre ele s-au aflat și un cuplu alături de fiul lor, din Austria.

Anterior, sâmbătă, un avion mic sa prăbușit tot în Elveția în zona de trecere a muntelui Rengg din cantonul Nidwalden, ucigând doi părinți și doi copii.

Oficialii elvețieni au declarat că nu știu să se fi primit vreun apel cerând ajutor, din avion. De asemenea, se așteaptă ca investigarea cauzei accidentului să fie „relativ complexă”.

Daniel Knecht, de la Consiliul de Investigare a Siguranței Transportului Elvețian, a declarat că avionul pare să fi lovit terenul aproape vertical și cu viteză mare în teribilul accident.

Knecht a spus că avionul de epocă probabil nu a avut înregistratoare de voce și de date din cabina de pilotaj, rezistente la accidente, pe care aeronavele mai moderne le au.

El a mai spus că oficialii au exclus categoric o coliziune cu o altă aeronavă sau lovind un obstacol, cum ar fi un cablu de tensiune.

Oficialul elvețian a mai adăugat că nu există nici un indiciu privind intenții criminale sau probleme tehnice, precum dezmembrarea aeronavei înainte de accident.

Avionul zbura cu pasagerii săi înapoi dintr-o excursie de două zile la Locarno, în sudul Elveției, până la baza sa din Duebendorf, lângă Zurich.

Aproape 5.000 de avioane Ju-52, produs de fabrica Junkers din Germania, au fost fabricate între 1932 și 1952.

Ju-Air Ju-52 sunt avioane militare elvețiene, construite în 1939, retrase de forțele aeriene în 1981.

Aproape 5.000 de avioane Ju-52, produs de Junkers din Germania, au fost fabricate între 1932 și 1952.

Acestea au fost dezvoltate de inventatorul german Hugo Junkers, un inginer al epocii de pionierat, recunoscut pe scară largă ca ”tată” al aviației civile.

Avioanele Ju-52 ale Ju-Air sunt toate avioane militare elvețiene, construite în 1939, și retrase de către forțele aeriene în 1981.

Junkers Ju-52 sunt cunoscute cu afecțiune în limba germană ca avioane „Mătușa Ju”.

Avionul era operat de Ju-Air, o companie elvețiană care oferă zboruri cu avioane elvețiene militare vechi.

Aeronavele de transport trimotoare au fost fabricate între 1931 și 1952 în Germania, unde au fost folosite de către armată și în scopuri comerciale.

Înainte ca naziștii să preia controlul firmei Junkers, ele au fost folosite ca avion de transport cu 17 locuri, în principal de către Lufthansa.

Dar după aceea, au zburat pentru Luftwaffe – divizia aeriană a forțelor militare germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – pentru a transporta atât trupe cât și mărfuri, precum și pentru scurt timp ca un bombardier mediu.

Poate să transporte 18 soldați complet echipați sau 12 targi atunci când este folosit ca ambulanță aeriană. Ju-52 a continuat să deservească flotele aeriene militare și civile în anii 1980.

Bazată pe Duebendorf din cantonul Zurich, compania Ju-Air oferă zboruri cu obiective turistice, charter și aventură cu cele trei aeronave Junkers Ju-52, cunoscute afectiv în limba germană, ca avioane „Mătușa Ju”.

Ju-Air a început să opereze cu avioanele de epcă în 1983, iar avionul care s0a prăbușit – cu înregistrarea HB-HOT – a fost în serviciu cu compania din 1985.

Avionul are trei motoare, unul pe bot și unul pe fiecare aripă.

Compania a suspendat zborurile până la următoarea notificare după accident.

Pe site-ul lor, au declarat: „Avem datoria tristă de a anunța că una dintre avioanele noastre Ju-52 a avut un accident astăzi.

„În prezent, nu mai sunt disponibile informații suplimentare”.

Poliția a declarat pe Twitter că cinci elicoptere și o misiune mare de salvare au fost dislocate la locul accidentului.

Spațiul aerian de deasupra locului de accident a fost închis de către Oficiul federal pentru aviație civilă.

 

Lasă un comentariu folosind contul tău de Facebook