Un avion al formației de acrobație Snowbirds aparținând Royal Canadian Air Force s-a prăbușit și a izbucnit în flăcări pe peluza din fața unei case din Kamloops, British Columbia. Accidentul s-a produs la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Kamloops. Martorii oculari spun că avionul zbura în urma altui membru al formației canadiene, când a părut să înceapă să urce brusc, apoi a înconjurat pista, ulterior intrând într-un picaj accentuat..

În video se pot observa dâre de fum negru lăsate în urma avionului și cel puțin o persoană care catapultează cu puțin timp înainte ca aeronava să lovească solul într-o zonă rezidențială.

Un martor ocular care se afla în McArthur Island Park din Kamloops a declarat că a urmărit atent primul avion Snowbirds cum decolează, iar când cel de-al doilea a decolat imdiat după el, a părut să ia foc. „Un avion a continuat să zboare, iar celălalt…a fost așa, ca o minge de foc”, a precizat martorul. „Fără niciun zgomot, a fost chiar ciudat și atunci brusc avionul s-a înclinat spre stânga, a intrat în picaj, am vazut fum mult și apoi o explozie puternică la impactul cu solul lângă case”.

Un alt martor a spus că se afla la casa unchiului său din Kamloops când a auzit zgomote „ciudate” venind dinspre cer. El a declarat că a văzut cum avionul a luat foc și cum părea că pilotul încerca să obțină controlul. „Pe măsură ce mă uitam mai mult, am văzut și mai mult fum și apoi dintr-o dată, o flacără a țâșnit din avion și aproape imediat după ce am văzut pilotul cu parașută catapultând din avion, avionul a explodat”. „Toate acestea s-au întâmplat într-adevăr foarte, foarte repede.”

O localnică a spus poliției ca a văzut cele două avioane de acrobație ale Snowbirds decolând de pe aeroportul aflat lângă casa ei. „Celălalt nu s-a ridicat destul de sus și a luat-o în spatele copacilor și am văzut o parașută ieșind din avion și apoi s-a văzut mult fum acolo. Apoi am văzut pilotul în parașută cum a aterizat pe o casă în apropiere.”

Jet-urile sosiseră în Kamloops sâmbătă, după alte zboruri efectuate în provincia Alberta. Formația de acrobație „Snowbirds” fusese programată duminică să facă un fly-over în zona Okanagan, în cadrul Operațiunii Inspiration (zboruri peste orașele canadiene), ca semn de respect și solidaritate pentru cetațenii canadieni în general, și pentru personalul sanitar în special, cel aflat în prima linie a frontului de luptă contra pandemiei COVID-19. Turneul aerian a debutat la începutul acestei luni în provincia Nova Scotia.

Echipa de acrobație aparține 431 Air Demonstration Squadron zboară 11 avioane de tip Tutor CT-114 – nouă pentru performanțe acrobatice, inclusiv două avioane pentru zbor solo și alte două ca rezervă. A fost înființată în anul 1978.

Lasă un comentariu folosind contul tău de Facebook